Hvite tenner

 

 

Når tennene mister sin naturlige hvite farge og i stedet får en gulaktig eller brunaktig farge sier man at det er misfargede tenner. Den vanligste misfaringen man kjenner til er begrenset til tannens overflate i form av misfarget pellikel, plakk eller tannsten. På alle tannoverflatene er det et tynt proteinlag (=pellikel). Dette proteinlaget beskytter tennene, men det er også her misfargingen og bakterier fester seg. Dersom dette proteinlaget ikke skiftes raskt nok ut, kan tennene bli misfargede.

Hvordan oppstår misfarging?

Pellikelen, plakk og tannstein blir misfarget av tannininnholdet (garvesyre) i mat og drikke. Misfargede tenner kan være sjenerende og det kan være vanskelig å holde tennene hvite og fine når man røyker, drikker rødvin, te eller kaffe. Selv vanlige matvarer kan gi misfargede tenner. Tobakksrøyk misfarger pga. sot. Den tredje vanligste faktoren er en gruppe kationiske stoffer (klorhexidin, jern eller tinn), men denne misfargingen er enkel å fjerne.

 

Hvordan kan man motvirke eller behandle misfarging?

Godt renhold av tennene ved bruk av hvithetstannkrem og tanntråd er en enkel måte å sørge for naturlig hvitere tenner. Hvithetstannkremer inneholder pussemiddel som forsiktig polerer tannoverflatene uten å skade tennene. Man bør prøve og unngå for mye inntak av mat- og drikkevarer som rødvin, kaffe og te. Har man svært misfargede tenner går det an å gjennomføre en blekebehandling på tannlegekontoret.