Dårlig ånde

 

 

Ulik grad av dårlig ånde (halitosis) er et relativt vanlig problem. Dersom du spiser uregelmessig, er stresset, eller slanker deg, kan du få en oppblomstring av bakterier i munnen som gir dårlig ånde. Matrester som legger seg rundt tennene og ned i tannkjøttet, samt ulike mageproblemer vil også kunne gi dårlig lukt som pustes ut sammen med luften fra lungene.

Hvordan oppstår dårlig ånde?

Dårlig ånde skyldes vanligvis bakterier i munnhulen som produserer svovelholdige stoffer med vond lukt. Personer med tannkjøttsykdom (periodontitt) kan lett få dårlig ånde. Dype lommer i tannkjøttet, hvor lite surstoff kommer til, økt innhold av betennelsesceller og høy pH, er ideelle produksjonsforhold for luktutvikling. I tillegg til dette, vil tungen, og da særlig den bakre delen, være et viktig festested for disse bakteriene.

 

Hvordan kan man motvirke eller behandle dårlig ånde?

For å unngå eller redusere dårlig ånde, er det viktig å spise regelmessig og ikke hoppe over frokosten. Munnen må holdes så ren som mulig. Alle flatene på tennene må rengjøres, spesielt viktig er det å gjøre grundig rent på tungesiden og mellom tennene. Det kan også hjelpe å børste tungen, hvor bakteriebelegg lett legger seg.

Tannkrem med sink eller sinktabletter anbefales, fordi sink reagerer med de svovelholdige stoffene og dermed reduserer den vonde lukten.

Det finnes tannkremer som er spesielt utviklet for å motvirke dårlig ånde.