Hull i tennene: Dette må du vite om karies

Hull i tennene er ofte mer vanlig hos små barn, da melketenner har tynnere emalje enn permanente tenner. Men det mulig for alle å få hull i tennene. På fagspråket heter dette karies – men hva vet du egentlig om det?

hull i tennene

Hva er karies?

Karies, eller hull i tennene som man ofte sier, er en infeksjonssykdom i tennene. Det er en tilstand der tennene blir skadet som følge av syrer fra bakterier. Alle mennesker har bakterier i munn, kjent som normalflora, og karies kan komme av disse bakteriene.

Ifølge Verdens helseorganisasjon er karies verdens vanligste ikke-smittsomme sykdom. Den utvikler seg over tid, men behandler du tennene dine riktig kan du stoppe det før du får hull i tennene.

Hvordan oppstår karies?

For at det skal bli hull i tennene, må det være et bakteriebelegg på dem. Disse bakteriene omdanner sukker til syre. Hvis det sure miljøet holder seg lenge i munnen, vil det føre til en oppløsning av tannemaljen, og dette kan gi karies.

Høyt inntak av sukker er en viktig årsak til karies. Det er hyppigheten av sukkerinntakene og ikke totalmengden som har betydning for kariesprosessen. Stadig spising eller drikking av sukkerholdige matvarer vil gi lang sukkertid og er ugunstig i forhold til kariesutvikling. Det er viktig å vite at det må både være sukker og bakterier tilstede for å lage hull i en tann.

Symptomer

Karies gir som regel ingen symptomer, men kan ses som hvit eller brun misfarging i emaljen – og etter hvert blir det et hull. Det er nemlig det som gjør vondt. Kariesskader kan forårsake betennelse i tennene, som gir intens, bankende smerte. Behandlingen av dette avhenger av hvor stort kariesangrepet er blitt, og dersom deler av tannen er ødelagt må det ødelagte tannvevet fjernes.

Hvordan kan man forhindre eller behandle karies?

Godt renhold, lavt sukkerinntak og jevnlig fluorbruk er de tre grunnreglene for å forhindre utviklingen av karies. Husk derfor å pusse tennene dine godt med en fluortannkrem to ganger daglig. Små og tidlige hull kan ofte stoppes med samme tiltak, men større hull er det bare tannlegene som kan reparere.