Gode pusserutiner for barn legger grunnlaget for gode vaner og et sunt og friskt liv videre. Start derfor med å ta vare på tennene så fort som mulig. Her deler vi åtte gode råd.
Visste du at vi har blitt bedre til å ta vare på tennene våre den siste tiden? I dag er det betydelig flere barn og unge som har få eller ”null hull” i tennene sammenlignet med for tretti år siden, ifølge Folkehelseinstituttet. Men det er ingen grunn til å ligge på latsiden.
Selv om tannhelsen blant norske barn generelt har blitt bedre, er det viktig å innføre gode rutiner for å unngå forekomsten av karies. Her får du åtte tips som kan skape gode pusserutiner for barn:
Lær barna i tidlig alder at tannpussen er like essensiell som å vaske hendene og ta seg et bad. Du kan likevel gjøre det til en litt hyggelig opplevelse ved å la barnet velge en tannbørste de liker og en fluortannkrem med en god smak. La de gjerne forsøke å pusse litt selv, men puss alltid over til slutt.
Det aller viktigste er å pusse tenner morgen og kveld med fluortannkrem. Det skal holde lenge for barn med friske tenner. Er det behov for ytterligere oppfølging vil tannleger og tannpleiere i Den offentlige tannhelsetjenesten komme med gode råd og innspill.
Det er individuelt når barn bør begynne å pusse tenner selv, men en tommelfingerregel er å starte ved 11-12-årsalderen. Når barn skal begynne å pusse tenner på egenhånd er det lurt å la det bli en gradvis overgang der barnet prøver seg frem under kontroll av en voksen. Alternativt kan dere veksle mellom hvem som pusser, for eksempel at barnet pusser på morgenen mens du pusser om kvelden.
For å få rengjort tennene tilstrekkelig anbefales det at man pusser i to minutter. Ved å for eksempel sette på Dyrenes Pussesang kan det stimulere til en god og lang tannpuss
En artig måte å sjekke om barnet har pusset grundig nok på, er å bruke plakktabletter med farge som du får kjøpt på apoteket. De kan barnet tygge på etter tannpussen, spytte ut, og så har tablettene etterlatt seg farge på de stedene hvor det sitter igjen plakk og som dermed må pusses bedre.
Dersom barnet holder på å felle tenner forskjellige steder i munnen, kan du prøve å bytte til en tannbørste med litt mindre bust, eventuelt en liten elektrisk tannbørste som kommer til overalt.
Når barna får seksårs-jeksler kan det være fint å kombinere daglig tannpuss med bruk av tanntråd. Dette bidrar til å redusere bakteriebelegg, som igjen forebygger utvikling av karies.
Husk også at barna tar etter sine voksne rollemodeller, så den beste måten å lære barna viktigheten av god tannstell er selvfølgelig å ha en god rutine på det selv.